Ciasta
Napoleonki
3 szklanki mąki, kostka masła, ¾ szklanki gęstej śmietany, żółtko łyżka smalcu.
Krem: pół litra mleka, pół kostki masła, po 2 łyżki mąki ziemniaczanej i pszennej, 2 jaja, pół szklanki cukru, 2 opakowania cukru waniliowego.
- Mąkę posiekać z masłem i smalcem. Dodać śmietanę i żółtka, lekko zlepić rękami. Podzielić ciasto na cztery części, każdą cienko rozwałkować i osobno upiec.
- Sypkie składniki kremu starannie rozetrzeć z rozkłóconymi jajami i rozprowadzić połową szklani zimnego mleka. Resztę mleka zagotować, dodać roztarte składniki i ugotować budyń. Jeszcze gorący połączyć z masłem i utrzeć wałkiem.
- Ostudzone placki przełożyć ciepłą masą . Wstawić do lodówki do stężenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem i pokroić na kwadraty.
|