Gotuj z Agą
(jedzenie to rozkosz)
- praca zaliczeniowa

 

Napoje


Herbata z likierem

1 łyżeczka czarnej herbaty, 200 ml wody, 1-2 łyżki likieru ziołowego, 1 cienki plasterek pomarańczy i liście melisy lub mięty do ozdobienia:

  1. Do nagrzanego imbryka wsypujemy herbatę i zalewamy wrzątkiem. Parzymy przez 3 minuty.
  2. Herbatę nalewamy do grubej szklanki ozdobionej cukrowym szronem, dopełniamy likierem, wrzucamy plasterek pomarańczy oraz ozdabiamy listkiem ziela. Słodzimy według uznania.


Kakao mrożone

250 ml mleka, 2 łyżki kakao w proszku instant, ¼ małego tortu lodowego, rum do smaku, bita śmietana i wiórki czekoladowe.

  1. Dokładnie miksujemy mleko, kakao, tort lodowy i rum.
  2. Przelewamy do wysokich szklanek, ozdabiamy bita śmietaną i posypujemy wiórkami czekoladowymi.
    Dla odmiany:Zamiast bitej śmietany możemy przyozdobić kulką lodów czekoladowych .


Oaza

Pokruszony lód, 20ml syropu cytrynowego, 20 ml soku brzoskwiniowego, 20 ml soku pomarańczowego, 30 ml blue curacao, 150 ml toniku, truskawka do ozdobienia

  1. Do wysokiej szklanki wkładamy pokruszony lód, a następnie ostrożnie nalewamy po ściankach lub przez łyżeczkę syrop cytrynowy, sok brzoskwiniowy, sok pomarańczowy, curacao i tonik.
  2. Na brzegu szklanki nadziewamy truskawkę. Napój podajemy ze słomką.


Praca zaliczeniowa
Copyright © Agnieszka Skrzypek