Napoje
Herbata z likierem
1 łyżeczka czarnej herbaty, 200 ml wody, 1-2 łyżki likieru ziołowego, 1 cienki plasterek pomarańczy i liście melisy lub mięty do ozdobienia:
- Do nagrzanego imbryka wsypujemy herbatę i zalewamy wrzątkiem. Parzymy przez 3 minuty.
- Herbatę nalewamy do grubej szklanki ozdobionej cukrowym szronem, dopełniamy likierem, wrzucamy plasterek pomarańczy oraz ozdabiamy listkiem ziela. Słodzimy według uznania.
Kakao mrożone
250 ml mleka, 2 łyżki kakao w proszku instant, ¼ małego tortu lodowego, rum do smaku, bita śmietana i wiórki czekoladowe.
- Dokładnie miksujemy mleko, kakao, tort lodowy i rum.
- Przelewamy do wysokich szklanek, ozdabiamy bita śmietaną i posypujemy wiórkami czekoladowymi.
Dla odmiany:Zamiast bitej śmietany możemy przyozdobić kulką lodów czekoladowych .
Oaza
Pokruszony lód, 20ml syropu cytrynowego, 20 ml soku brzoskwiniowego, 20 ml soku pomarańczowego, 30 ml blue curacao, 150 ml toniku, truskawka do ozdobienia
- Do wysokiej szklanki wkładamy pokruszony lód, a następnie ostrożnie nalewamy po ściankach lub przez łyżeczkę syrop cytrynowy, sok brzoskwiniowy, sok pomarańczowy, curacao i tonik.
- Na brzegu szklanki nadziewamy truskawkę. Napój podajemy ze słomką.
|